Keminmaan keskustassa sijaitseva, legendaarinen Motel Käpylä siirtyi heinäkuussa 2017 uuden yrittäjän hoidettavaksi. Vuonna 1968 rakennettu motelli oli siihen asti ollut Remeksen yrittäjäperheen hallinnassa.

”Tämä paikka yksinkertaisesti hurmasi minut. Kun astuin sisään, ja näin kaikki nämä vintage- ja design-kalusteet ja sisustuselementit, oli peli minun kohdaltani niin sanotusti pelattu. Olen aina pitänyt suuressa arvossa paikallishistoriaa ja vanhoja esineitä, ja Motel Käpylä tuntui pursuavan näitä molempia.  Näin valtavasti potentiaalia tämänkaltaiselle, tarinalliselle kohtauspaikalle sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa”, Käpylän uusi yrittäjä Teija-Liisa Paananen kertoo.

Vuosien saatossa motellin seinien sisällä on toiminut 200 paikkainen viihderavintola kahdessa eri kerroksessa, arvostettu ruoka- ja tilausravintola, Union Bar –niminen huoltoasema ja baari, sekä tietenkin 27 huoneen motelli.

”Käpylä on ollut aikoinaan oikeastaan koko Meri-Lapin alueella eräänlainen viihdekeskus. Täällä ovat esiintyneet kaikki Suomen ykkösrivin artistit ja ravintola on ollut täpö täynnä neljä kertaa viikossa. Suurten ikäluokkinen parinmuodostamisvaiheessa 70-luvulla tällaiselle on ollut alueella suuri kysyntä”, Paananen pohtii.

Paitsi että Motel Käpylä on tunnettu alueella suositusta iltaohjelmastaan, myös talon keittiö on niittänyt aikoinaan mainetta laadukkailla tarjoiluillaan.

”Meillä oli henkilökuntani kanssa isot kengät täytettävänä tässä paikassa esimerkiksi ruoan laadun suhteen. Menuiden suunnittelussa olemmekin alusta asti painottaneet mieluummin laatuun kuin määrään, ja mahdollisimman pitkälle paikallisiin raaka-aineisiin. Ruokalajien suunnittelussa haluamme myös kunnioittaa talon aikakautta ja historiaa. Olemme onnistuneet tuomaan tarjolle sopivassa suhteessa 80- ja 70-luvuilta tuttuja annoksia, mutta meidän omalla twistillä”, Paananen kertoo.

Uuden Käpylän suunnittelu aloitettiin yhteistyössä Paanasen ja Käpylän entisen, nyt jo edesmenneen yrittäjä Sirkka-Liisa Laineen toimesta heinäkuussa 2016. Paikan historiaa kunnioittaen, Paananen halusi palauttaa Käpylään motellitoiminnan rinnalle majoittujia ja paikallisia hyödyttäviä palveluita.

”Sirkalla oli hyvä idea, että otetaan ennen kabinettitilana toiminut huone uudelleen käyttöön pääravintolan yhteyteen, mutta tällä kertaa bensis-baarin tyylisenä. Tilassa toimii nyt Unionin baari, joka on sisustettu mahdollisimman pitkälle Käpylän varastoista löytyneillä, alkuperäisillä Bar Unionin huoltamokalusteilla, Keminmaalaisittain kutsuttuna Unskan baarista on tullut yksi uudistuneen Käpylän suosituimmista tiloista”, Paananen kertoo.

Unionin baari tarjoilee päivittäin laadukkaista ruoka-aineista kasattua bistro ruokaa. Listalta löytyy muun muassa hot dogeja, jotka on valmistettu tervolalaisen Meän Lihan käsintehdyistä makkaroista ja kemiläisen leipomo Pulla Jussin laadukkaista sämpylöistä. Kesäisin Unionin baarissa voi herkutella Arctic Ice Cream Factoryn merilappilaisesta tilamaidosta tehdyistä jäätelöistä.

”Mietin pitkään minun periaatteisiini sopivaa pikaruokakonseptia Unionin baaria varten. Haluan tarjota asiakkaillemme jotain uutta ja rentoa, mutta mahdollisimman laadukkaista aineksista rakennettua kokoperheen ruokaa”, Paananen visioi.

Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana uudistunut Motel Käpylä on saanut palvella yli tuhatta pikkujouluilijaa, satoja retrodiskoilijoita ja majoittujia ympäri maailman. Paananen odottaa toiveikkaana Motel Käpylän tulevia vuosia.

”On ollut hienoa huomata, että minun visioni tästä paikasta ei mennyt ihan metsään. Tällaiselle omaleimaiselle, osin jopa historialliselle,  aikamatkapaikalle löytyy kysyntää niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Teemallisuus ja elämyksellisyys kiinnostavat nykypäivän matkailijaa, olipa reissun tarkoituksena sitten huvi taikka työ.”

Tutustu tarjoilijamme Kristan haastatteluun täällä ja pääkokkimme Seijan tarinaan täällä.